Tohum alınacak meyve seçimi: Tohum alımı için seçilecek olan meyve, çeşidi en iyi temsil eden sağlıklı ve iri meyvelerden seçilmelidir. Lahana, marul, roka vb sebzeler ise tohuma bırakılmalıdır.
Tohum alma zamanı: Tohumların olgunlaşması için meyvelerin tam olgunluğa ulaşması gerekmektedir. Sebzelerde ise çiçeklenmenin sona ermiş ve tohumların oluşmuş olması beklenmelidir.
Tohum alımı: Domates, patlıcan, hıyar gibi etli meyveler tam olgunlaşmış ancak kurumamış olmalıdır. Bu tür meyvelerden kesme, ezme, bölme vb yöntemlerle tohumlar çıkartılır. Su içine konan tohumlardan dibe çöken tohumlar alınarak kurutulur. Bakla, bezelye, fasülye vb meyvelerden ise tamamen kuruyup sararan tohum kılıflarından tohumlar ayrılarak çıkartılır. Soğan, pırasa, marul gibi sebzelerin tohumları elde ovalanarak çıkartılır.