-
Tohum Test Laboratuvarı
Tohum Test Laboratuvarı Bölgeler arasında kontrolsüzce yapılan tohum takası vasıtasıyla paylaşılan yerel tohumlar, beraberlerinde hastalık ve zararlı da taşıyabilmektedir. Bunun sonucunda bulaşık olmayan bölgelere değişik tür ve etkide hastalık-zararlı bulaşımı söz konusu olmaktadır. Tohum Test Laboratuvarımız Yerel Tohum Merkezimizde bulunan, merkezimize getirilen ve çoğaltımı yapılan tohumların hastalık-zararlı bulaşıklığı ve çimlenme yeteneğinin test edildiği laboratuvardır. Tohumlar bu laboratuvarda uygulanan testlerden geçmeden halka dağıtımı yapılmamaktadır. Bulaşık olan tohumlar ise bir diğer laboratuvarımızda Kriyoterapi işlemine tabi tutulmaktadır. Bu işlem ile elde edilen sağlıklı fidelerden sağlıklı tohumlar elde edilmektedir.
-
Tıbbi-Aromatik Bitkiler AR-GE Laboratuvarı
Tıbbi-Aromatik bitkilerden eterik (uçucu) yağ tayini üzerine çalışan bir laboratuvardır. Yetiştirilen ve doğadan toplanan tıbbi-aromatik bitkilerde dönemsel ve yöresel yağ içeriklerinin tayinleri yapılmaktadır.
Ayrıca bitki hastalık ve zararlıları ile mücadele kapsamında kullanılmak üzere doğal ilaç denemeleri de laboratuvarın çalışma konularından biridir.
Bunların yanında laboratuvarımızda atık yağlardan biyodizel yapımı, zeytinyağlı sabun yapımı, elde edilen eterik yağlardan kolonya-doğal kozmetik ürünler yapımı v.b. denemeleri de yapılmaktadır.
-
Kriyoprezervasyon ve Doku Kültürü Laboratuvarı
Türkiye'de ilk defa bir yerel yönetim bünyesinde kurulan bu laboratuvarda Muğlamıza özgü yerel tohumlar, değerli meyve kolleksiyonları ve yöremizin endemik bitkileri özel bir ön işlemden geçirilerek - 196 °C'deki sıvı azot içinde yüzyıllarca saklanabilmektir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ile birlikte ortaklaşa yürütülen bu çalışma ile yerel tohumlarımız, canlılıklarını kaybetmeden yüzlerce yıl saklanabilmekte ve gerek duyulduğu takdirde uygulanan işlemler tersine çevrilerek bitkiler tekrar hayata döndürülmektedir.
-
Yerel Tohumlarımız yüzyıllarca korumamız altında...
Biyolojik zenginliğimizin çok büyük bir hızla küresel tohum firmalarına yenik düşerek doğadan kaybolduğu günümüzde bu çalışma, genetik mirasımızın yüzlerce yıl garanti altına alınmasını sağlamaktadır. Bu laboratuvarda yapılan çalışmalarla sadece yerel tohumlarımız değil; narenciye, armut, incir v.b. Muğla İline özgü yerel meyve grupları ve bölgemizde endemik olarak yetişen doğal bitkiler de koruma altına alınacaktır.
Ayrıca hastalıklı bitkiler ve tohumlara uygulanan kriyoterapi işlemleri de bu laboratuvarımızda gerçekleşmektedir. Bu yöntem ile hastalık taşıyan bitki ve tohumlardan sağlıklı fideler ve bu fidelerin kontrollü şartlarda yetiştirilmesi sonucunda da sağlıklı tohumlar elde edilmektedir.
Bu işlemlerin yanında Laboratuvarımızda nadir ve değerli türlerden çok sayıda fide elde etmek ve ayrıca temiz fide-tohum eldesi amaçlarıyla doku kültürü çalışmaları da yapılacaktır.